dinsdag 11 december 2012

Retro gehaakte muts en wanten


We hebben weer een superleuk patroon om een muts te haken en deze keer zelfs met bijpassende wanten! Het komt uit een oud haaktijdschrift, dus lekker retro :-)

haak patroon winter muts wanten retro

Het beschreven patroon is voor kinderen van 2 tot 4 jaar, maar door meerdere vierkantjes te haken is het natuurlijk voor iedereen aan te passen.


Voor de muts en de wanten haak je eigenlijk een heleboel mini granny squares, het patroon hiervoor is als volgt:
Haak 4 lossen en sluit deze met 1 halve vaste tot een ring. 
1e toer: 2 lossen (is 1e stokje), 2 stokjes in de ring, * 1 losse, 3 stokjes in de ring * Herhaal * tot * 2x, 1 losse, 1 halve vaste in de 2e losse aan het begin van de toer. 
Wissel van kleur.
2e toer: 2 lossen (is 1e stokje), 2 stokjes om de laatste losse in de vorige toer, * 3 stokjes overslaan, 1 losse, haak om de losse 3 stokjes, 1 losse en 3 stokjes * Herhaal * tot * 2x, eindigen met 1 losse, 3 stokjes rond de laatste losse aan het eind van de toer, 1 losse, 1 halve vaste in de 2e losse.


Het maken van de muts:
Om de muts te maken haak je 56 vierkantjes. Hecht alle draden goed af en leg de motieven met de goede kanten tegen elkaar en naai vast boven 3 stokjes, 1 losse en 3 stokjes. Sla hierbij de losse over, deze steken vormen samen een open vierkant. Naai daarna de muts volgens tekening aan elkaar. Haak nu met de hoofdkleur rond de muts, begin aan de rechtervoorkant en haak 66 vasten aan de voorkant, 1 vaste in de hoek, 46 vasten aan de onderkant en 1 vaste in de hoek. Haak nog 1 toer vasten boven de vorige toer, keren en haak 2 toeren vasten langs de onderkant. Haak daarna 9 cm verder in vasten boven de laatste 3 steken. Maak in de laatste toer een knoopsgat: 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste. Knip de draad af en hecht alle draden af. Zet aan de linkerkant een knoop. 

Het maken van de wanten:
Om de wanten te maken haak je 12 vierkantjes voor elke want. Naai ze aan elkaar volgens tekening en zoals beschreven voor de muts.
Voor de duim haak je 4 lossen met de hoofdkleur en hierop 3 vasten. Haak hierop in vasten verder en meerder in elke 2e toer aan weerszijden 1 steek. Ga door tot er 13 steken zijn. Haak rechtdoor tot een totale hoogte van 7 cm. Minder dan regelmatig verdeeld 4 steken, dit 2x in elke toer. Knip de draad af en sluit de naad. Naai de duim in de want tussen het 1e en 2e motief (zie tekening).
Voor de bovenkant haak je met de hoofdkleur 28 vasten boven langs de motieven. Haak nog 2 toeren in de rondte. Minder daarna 7 steken in elke 2e toer, dit 3x, er zijn dan  steken over. Hecht de draad af.
Haak tenslotte nog een rand onder aan de wanten. Haak hiervoor met de hoofdkleur 28 vasten onder langs de motieven. Ga verder met een bijkleur en haak 1 toer stokjes en 1 toer vasten. Haak dan met de hoofdkleur 1 toer vasten en 1 toer stokjes en meerder 1 stokje in elke 3e steek. Eindig met een halve vaste.
Haak de 2e want in spiegelbeeld. Maak een koord en haal het door de stokjes toer in bijkleur. 

4 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...