vrijdag 21 september 2012

Gastblog: Zelf een borduurpatroon ontwerpen

Behalve de kattenkopjes die Daphne heeft gehaakt voor Dierenambulance Papendrecht, is het hele Haak & Smaak-team met nog een project voor het goede doel bezig. Hiervoor ben ik al twee weken lang op elk vrij moment aan het borduren (misschien hebben jullie op Facebook of Instagram al wel wat voorbij zien komen). Maar voordat ik kon beginnen maakte ik eerst zelf twee borduurpatronen. Super leuk om te doen vond ik dat! Graag laat ik jullie daarom met deze How-to zien hoe je je eigen borduurpatroon ontwerpt. 

(Al eens eerder ontwierp ik dit patroon voor in de camper)

Stap 1: Bedenk wat je wilt borduren.
Waar wil je iets voor borduren? Is het voor jezelf of een kado? Wil je alleen een plaatje of moet er een tekst bij, enzovoort.

Stap 2: Bedenk waarop je wilt borduren.
Maak je bijvoorbeeld een kussen of een lijstje, dat maakt nog al een verschil van het uiteindelijke formaat van je werk. Ook je materiaal moet je hier op aanpassen, gebruik je fijn of grof borduurstramien dat maakt een groot verschil voor het aantal kruisjes dat je patroon uiteindelijk wordt. 

Stap 3: Laat je inspireren! 
Koop bij de kringloop oude borduurboeken en/of merklappen en laat je inspireren door de patronen die ze daar gebruiken. Of blijf achter je computer zitten en gebruik good old google. Zoek bijvoorbeeld op embroidery of cross stitch patterns. Vergeet ook vooral niet bij de afbeeldingen te kijken. 

Stap 4: Het ontwerp.
Weet je wat je wilt gaan maken en heb je genoeg ideeën opgedaan voor je ontwerp? Dan gaan we nu beginnen met het maken van je uiteindelijke patroon.

borduur raster borduur hokjes patroon

Wat heb je nodig:
- Verschillende kleuren pennen/stiften
- Kladblok
- Rekenmachine
- Fijn raster/hokjes papier (heb je dat niet dan kan je het hier downloaden)

Als je weet wat je wilt maken en welk materiaal je gaat gebruiken kan je gaan beginnen met het uitmeten van je ontwerp. Tel eerst hoeveel hokjes (één hokje is twee draden op je stramien) hoog en breed je uiteindelijke werk wordt. En pak het patroon van de afbeeldingen die je wilt maken erbij. Als je zelf de letters of afbeeldingen gaat ontwerpen is het handig deze eerst even op een apart vel uit te tekenen, zodat je weet hoe groot deze gaan worden. 

borduur raster borduur hokjes patroon

Nadat je weet wat je wilt borduren is het een kwestie van passen en meten en vooral berekenen om het op de juiste manier op papier te krijgen. 

Ik maakte bovenstaande berekening als voorbeeld. Ik ga dus de tekst "TEKST OF AFBEELDING" borduren voor in het lijstje. Het lettertype dat ik hiervoor wil gebruiken is één van een oude merklap die ik bij de kringloop vond. 

Je gaat als volgt te werk:
Schrijft de tekst op je kladblok met voldoende ruimte er omheen. Bekijk in je voorbeeld hoe breed en hoog de letters zijn en schrijf dit erbij. Besluit hoeveel tussenruimte je wilt houden (ik koos voor één hokje horizontaal en drie hokjes verticaal) en schrijf ook dat ertussen.

Tel het totaal van het borduurwerk op, dus in mijn geval:
TEKST: 38
OF: 14 (Oeps, er staat een foutje op de foto...)

AFBEELDING: 70
En de totale hoogte: 27

Om de tekst goed in het midden uit te lijnen maak je de volgende berekening:
38-14/2= 12
70-14/2= 28
Dit betekend dat de letter O, van OF, 12 hokjes vanaf het begin van de T, van TEKST, begint. En de ruimte tussen de A, van AFBEELDING, en de O, van OF, 28 hokjes. Dit geldt hetzelfde voor de andere kant van het woord en zo heb je ze netjes in het midden uitgelijnd. 

Om de tekst ook in het midden van je werk te krijgen maak je de volgende berekening:
De breedte van het lijstje dat ik gebruikt heb voor mijn voorbeeld is 80x80 hokjes. De hoogte van het ontwerp is 27 hokjes en op het breedste gedeelte is hij 70 hokjes, dus:
80-27/2= 26,5
80-70/2= 5

Bij afbeeldingen ga je op dezelfde manier te werk, bereken het voormaat en zoek naar een compositie die je mooi vindt.

Nu is het tijd om je ontwerp uit te tekenen. Pak het hokjes papier erbij en teken het formaat van je uiteindelijke werk af. Bij mij dus 80x80 hokjes. Besluit welke kleuren je wilt gebruiken en pak die erbij. Ik vind het zelf het fijnst om fineliners te gebruiken. Kijk goed naar je ontwerp en begin met het zetten van kruisjes. Een foutje kan je weg halen met een klein stipje van een typ-ex pen.

borduur raster borduur hokjes patroon

Soms is het na het uittekenen nog een beetje zoeken naar het ideale patroon. Zo vind ik dit patroon niet duidelijk genoeg en zou ik liever 2 hokjes tussen de letters hebben. Ook is het optisch soms beter niet alle tussenruimte hetzelfde te houden, bijvoorbeeld een hokje minder wanneer twee letters in elkaar vallen. Verder zou ik hier de letter S één hokje breder maken, omdat dat mooier staat bij de andere letters, terwijl dat in het voorbeeld van het lijstje voor in de camper niet zo is. 

Gewoon blijven tekenen en uiteindelijk is daar jouw ideale zelfgemaakte borduurpatroon!


En oja, over ons project volgende week meer! :-)


xxx Jannie

2 opmerkingen:

  1. Leuk Jipper!! =) Misschien ga ik het ooit zelf ook proberen. Maar eerst verder bouwen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super leuk! Als ik ooit tijd heb ga ik mij wagen aan een Volkswagen :D EEEEEP!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...