vrijdag 25 mei 2012

Vegetarische sushi met recept

Afgelopen maandag blies Jannie na haar longtransplantatie 
een nieuw record en dat moest gevierd worden!
En dat deed ik samen met m'n zus,
en zelfgemaakte sushi :)

(v.l.n.r. Maki met Japanse mayonaise en rode paprika, Maki met Japanse mayo en komkommer, rijstbolletje met kruiden (geen idee hoe dat heet) en de Nigiri met Japanse omelet)

Ik had nog nooit eerder zelf sushi gemaakt. 
Alleen de kant en klare bij de AH gekocht.
En wat leuk om te doen! Creatief bezig zijn met eten. 
Soort van kleien, maar dan anders ;)

En niet geheel onbelangrijk, het smaakte goehoeeed!
Dus wil ik deze heerlijke vegetarische sushi recepten met jullie delen.

Voor een flinke portie sushirijst (2-4 personen) heb je nodig:
- 500 gram rijst
- 4 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels suiker
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel mirin (Japanse kookwijn)

Voor de maki met rode paprika:
- sushirijst
- halve rode paprika
- Japanse mayonaise (te koop bij de toko)
- norivel 

Voor de maki met komkommer:
(zie recepten hierboven en gebruik komkommer 
in plaats van de rode paprika)

Voor het rijstbolletje met de kruiden:
- sushirijst
- Kruidenmix omusubi shiso

Voor nigiri met Japanse omelet:
- sushirijst
- 2 eieren
- 2 kleine eetlepels soja saus
- enoki paddestoelen
- norivel

Aan de slag!

De rijst:
Meng de rijstazijn, suiker, mirin en zout in een pannetje of maatbeker en los dit al roerende helemaal op totdat het mengsel helemaal helder is.
Als de Japanse rijst gekookt is doe je de helft van de rijst in een kom en de azijndressing erbij. 
Tip: Het beste is om dit onder een afzuigkap te doen of als hierbij iemand anders met een waaier tegen de dampende rijst wappert of dat een tafelventilator meedraait zodat alle dampen weg kunnen.
Meng met een spatel de rijst en azijndressing door middel van omscheppen en kris-kras-bewegingen. Doe de rest van de rijst erbij en ga verder met mengen. (Dit moet zorgvuldig gedaan worden anders worden de rijstkorrels geplet en dit is niet ten goede van de sushi.) 
Wanneer de rijst er glazig uitziet ben je klaar met mengen. Dek dan de rijst af (bv. met een theedoek). Als de rijst op kamertemperatuur is, kan het gebruikt worden voor de sushi.

De maki's:
Neem een norivel, spreid wat sushirijst netjes en gelijkmatig over de hele oppervlakte van het norivel maar laat een strook vrij aan de bovenzijde zo dik als je pink.
Leg dune strookjes rode paprika of komkommer in het midden van je norivel.
Bestrijk met een beetje Japanse mayonaise en rol het norivel op.

De rijstbolletjes:
Simpeler kan niet. Gewoon even de kruiden mengen met wat rijst en draai
er mooie bolletjes van.

De nigiri met Japanse omelet:
Klop de 2 eieren in een kom en gooi de soja saus er door. 
Meng het geheel goed. Verhit daarna een koekepannetje met een beetje
zonnebloemolie. Bak het omelet tot het gestold is. 
Snij er rechthoekige vormpjes uit zodat 
het precies op het rijstrolletje past. Leg er 2 of 3 paddestoeltjes op en maak er een pakketje van met een stukje norivel.

Serveer met soja saus, sake en zeewiersalade :D

Itadakimasu!

1 opmerking:

  1. Wiieeeww nog wel ter ere van mijn record!! :) Leuk! En lekker! Mjam! Ik kom ook gauw een keer bij je sushi eten! Zonder vleesjes! ;)
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...